Gardening DK
Kontakt
Japanske haverJapanske haverJapanske haver

Japanske haver

Japans gamle hovedstad Kyoto er et havemekka og stedet for den ultimative haverejse. Jeg har oplevet haverne i Kyoto mange gange og har undret mig over at Japan i den grad har stået i skyggen af Kina som rejsemål. Når det drejer sig om havekunst er japanske haver noget helt særligt og meget mere raffinerede end haverne i Kina.

Jeg havde i november 2008 to grupperejser til Kyoto. Det blev et engelsk rejsebureau opmærksom på, så i 2009 blev jeg bedt om at arrangere en rejse til Kyoto for en engelsk gruppe. Belært af erfaring forlængedes opholdet i Kyoto til 8 overnatninger, så der blev plads til 2 ”fridage”. Det var nødvendigt, fordi besøg i de Kejserlige haver kun kan bestilles af rejsedeltagerne selv på ”Den kejserlige husholdnings ” hjemmeside.

Høstfarver er på grund af de mange japanske ahorn ikke noget sted i Verden mere overvældende end i den japanske have. I anden halvdel af november, gløder ahorntræernes løv. Man bør dog undgå den 3. uge i november, fordi der her er så mange besøgende i haverne, at det kan være vanskeligt at opfange stemningen i tempelhaverne.

Det andet store højdepunkt i det japanske haveår er den første uge i april, hvor kirsebærtræerne blomstrer. Selv om der også på dette tidspunkt er mange besøgende i de haver, hvor der er mange kirsebærtræer, betyder det ikke så meget, fordi man lægger nakken tilbage for at opleve kirsebærblomsternes festfyrværkeri; til gengæld er tempelhaverne ikke overbefolkede i april.

Forudsætningen for rigtig at kunne fornemme ’ånden’ i de mange vidunderligere tempelhaver i Kyoto er først og fremmest ro og god tid til fordybelse. Derfor er det et faktisk et umuligt paradoks at arrangere haverejser, hvor en stor gruppe mennesker ankommer til en tempelhave samtidig.

Skulle jeg igen arrangere grupperejser til Kyoto, må det blive for mindre grupper, men dermed bliver økonomien desværre ret problematisk!