Gardening DK
Kontakt
Great DixterEngelske haver blomsterScampston

Engelske Haver

Haverne i England er i en klasse for sig, og der er ingen ende på gode haver overalt i Storbritannienmen, men hvorfor er engelske haver noget helt særligt? 

Da jeg forberedte et foredrag om engelske haver, lavede jeg en liste over de elementer, der karakteriserer engelsk havekunst. Mange af de haver, der har gjort engelske haver så berømte, er skabt i sidste århundrede, og rigtig mange i den første halvdel af århundredet, i den stil der betegnes som Arts and Crafts, hvor  haverne blev opdelt i haverum, omkranset af hække. 

Her er så isten over de vigtigste haveelementer:
Havearkitektur. Smukke gamle mure eller fint klippede hække, gennemgående akser, hvor der ofte for enden af aksen står en skulptur.
Materialevalget er specielt vigtigt. Der anvendes sandsten eller granit til belægninger, mure og trapper, og næsten aldrig beton.
Topiary (klippede taks og buskbom) bliver anvendt i de fleste haver.
Staudebedene i engelske haver er i en kvalitet, som ikke ses mange andre steder. Også det såkaldte ’Mixed Border’ ses ofte, og her blandes stauder med buske og roser.
Roserne spiller i mange haver en vigtig rolle, for englændere er meget glade for roser.
Velholdt er et nøgleord, når man skal beskrive engelske haver. I mange haver er der en stab af dygtige, engagerede gartnere, og der bliver i mange engelske haver ofret langt større økonomiske ressourcer på at skabe og vedligeholde haverne, end det normalt er tilfældet i Danmark.

Men der er sket et nybrud i engelsk havekunst, for i løbet af de sidste 20 år er der sket større ændringer i engelsk havekunst end i hele sidste århundrede, og det er først og fremmest den hollandske have- og landskabsarkitekt, Piet Oudolf, der har ansvaret for, at den såkaldte ’hollandske bølge’ er skyllet ind over det engelske havelandskab. 
Piet Oudolf, og de to engelske ’disciple’ Tom Stuart-Smith og Dan Pearson, har gennem de sidste 20 år skabt en række nyskabende haveanlæg i England, og specielt for Oudolf gælder det,  at når han blander store felter af stauder og græsser, kan resultatet minde om et impressionistisk maleri malet af Claude Monet.
Det er ét af de tre billeder øverst på denne side et godt eksempel på.

Mine billeder fra engelske haver

Min artikel om Piet Oudolf