Gardening DK
Kontakt
Normandiets haverNormandiets haverNormandiets haver

Normandiets haver

Når englændere tager på haverejse i udlandet, er rejsemålet ofte Normandiet. Da jeg for ni år siden blev klar over det, besluttede jeg at deltage i en haverejse til Normandiet i september måned, arrangeret af et engelsk rejsebureau, og det blev en stor oplevelse.  

Formålet var selvfølgelig at undersøge, om jeg selv skulle arrangere haverejser til Normandiet, og vurderet på havernes kvalitet viste det sig at være en oplagt idé. MEN - der var ét problem. I Normandiet er der ikke mange, som taler engelsk, og det ville være uansvarligt at arrangere en haverejse til et sted, hvor jeg ikke taler sproget.

Men så er det jo heldigt, at vores søn Kasper og hans firma Metropolrejser, som vi  har samarbejdet med om have- og kulturrejser i Spanien, taler fransk, og det er derfor Kasper,  der er arrangør af haverejserne til Normandiet, mens jeg nøjes med at tage mig af den havemæssige side af sagen.
I slutningen af august tog vi på en researchrejse, og jeg må sige, at haverne mere end levede op til det, jeg oplevede for ni år siden.

Og haverne i Normandiet, hvordan er de så f.eks. i forhold til engelske haver?
Der er ingen tvivl om, at de er anderledes, men de er alligevel ofte inspireret af engelske haver. Den mest engelske have, vi besøgte i Normandiet, var Le Bois de Moutiers, som ligger ved kysten.  Huset blev i  1898 tegnet af den berømte arkitekt Edwin Lutyens, som sammen med Gertrude Jekyll designede haven, og hus og have hænger i den grad sammen.
Stedet er efter min mening  et mere interessant eksempel på samarbejdet mellem Lutyens og Jekyll end nogen have, de sammen skabte i England. Alligevel har Moutiers et fransk
twist, og det skyldes nok, at træerne i haven her spiller en vigtigere rolle, end de gør i Jekylls havedesign i England.

I andre haver adskiller designet sig fra alt andet, jeg tidligere har set. Det gælder frem for alt Agapanthe, som er en meget frodig have, gennemdesignet og voldsomt charmerende.

Haver, hvor køkkenurter blandes med blomster i en stram ramme, kalder franskmændene ’Pottager’, og det er et helt særligt fransk fænomen, som vi i 2018 skal opleve, når vi besøger Pottager de Miromesnil.

Endeligt er der én plante, som man ser i alle haver, nemlig hortensia i alle mulige varianter. De blomstrer i august og september, og dem får vi fornøjelse af på haverejserne.

På siden ’Billedserier’ er der billeder fra de haver, der er nævnt her, men også fra alle de andre haver, der besøges på haverejserne til Normandiet.

Rejserne til Normandiet i 2018 var en stor succes, så derfor gentages rejsen i 2019, og der bliver i oktober udarbejdet et revideret dagsprogram.

Deltagelse i rejsen sker på www.metropolrejser.dk

Der arrangeres to rejser, som finder sted fra 28. august til 2. september& fra 11. til 16. september.

 

Mine billeder fra Normandiet